Connect with us
pub

ȘTIRI ROMÂNIA

Un pensionar de lux din Buzău câștigă cât 22 la un loc într-o singură lună

Cum venitul minim garantat pentru pensionari este de 800 de lei, mulți buzoieni se întreabă oare cum o fi să vină poștajul cu 22 de pensii o dată.

Un pensionar de lux din Buzău câștigă într-o lună cât ați 22 de oameni cu venitul minim garantat. Pentru majoritatea pensionarilor buzoieni este un vis să vină poștașul cu o asemena sumă. Asta pentru că mulți dintre ei nici măcar nu au văzut vreodată atâția bani într-un singur loc. Majoritatea banilor unui bătrân se duc pe medicamente și ce mai rămâne merg către coșul de cumpărături. Și nu vă imaginați că el este plin nici măcar în ziua în care vine pensia. Inflația face astăzi ca alimentele să fie tot mai scumpe în raport cu veniturile. Așa că astăzi, carne a a devenit un lux pentru cei trecuți de prima tinerețe.

Nu este însă cazul unui buzoian mai norocos care, după ani întregi de muncă și cotizare are o pensie de aproape 18 000 de lei lunar. În mod surprinzător, acesta nu este totuși un pensioar de lux. Și asta pentru că venitul său nu intră în categoria celor speciale. Deci nu a fost deputat sau senator și nici președinte. Off the Record.ro nu poate face publică identitatea acestei persoane. Este însă vorba despre o pensie obținută prin contributivitate. Adică ani de muncă și de cotizare conform veniturilor mari pe care acesta le-a încasat.

„Cea mai mare pensie la nivelul județului Buzău este de 17.725 de lei. O pensie stabilită pe contributivitate, deci nu discutăm de o pensie prevăzută de o lege specială, de o pensie de serviciu, calculată după o altă formulă decât cea a contributivității salariilor” a declarat la Focus Tv, Ionuț Constantin, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Buzău.

La polul opus sunt bătrânii care se chinuie cu 800 de lei lunar.

Cu această sumă s-ar putea plăti pensiile a 22 de buzoieni care azi încasează pensia minimă de 800 de lei.

„Cea mai mică pensie, putem spune că e pensia de 800 de lei, valoarea pensiei minime, garantată de stat, pentru că nimeni nu încasează o valoare mai mică decât aceasta. Chiar dacă real, să spunem, valoarea pensiei, discutăm cazul ipotetic al unei persoane care beneficiază de pensie de invaliditate. Dacă a muncit un an de zile, pensia reală putem spune că este în jur de 100-150 de lei, pe contributivitatea din anul respectiv. Dar, peste această valoare, automat vine indemnizația socială pentru pensionari, care este un venit asigurat de la bugetul statului în completare, astfel încât nimeni să nu încaseze o pensie mai mică de 800 de lei.” a adăugat Ionuț Constantin, purtătorul de cuvânt al CJP Buzău.

Continue Reading
Advertisement pub
To Top