" > Un nou tip de pensie pentru români- pensiile ocupaționale. - Off the record
Connect with us

ȘTIRI ROMÂNIA

Un nou tip de pensie pentru români- pensiile ocupaționale.

Un nou tip de pensie pentru români ar putea fi implementat în curând.

Photo by Vlad Sargu on Unsplash

Pe lângă pensia de stat,-pilonul 1, pensiile administrate privat- pilonul 2 şi cele facultative, a fost reglementată și pensia ocupațională. Acest tip nou de pensie vine în completarea celorlalte acordate de sistemul de pensii din România. Așadar este o metodă bună pentru cei care vor să aibă mai mulți ani după ce vor ieși din câmpul muncii. Legea a fost promulgată de președinte în luna ianuarie iar ASF pregătește acum cadrul de funcționare al sistemului.

Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.În cazul în care un angajator decide să ofere acest beneficiu, are obligaţia să ofere schema tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţii. Angajatorul poate însă stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.Contribuţiile au două componente: una a angajatorului şi una a salariatului.În prezent Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în dezbatere publică patru proiecte de acte normative care reglementează aceste pensii ocupaţionale.Ele pot fi consultate pe site-ul ASF în următorarele 2 săptămâni. 

Evidenţa banilor vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale se face pe conturi individuale, ceea ce permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără a i se impune penalităţi.

Un nou tip de pensie pentru români ar putea fi una dintre cele mai așteptate măsuri sociale ale anului 2020.

Vezi măsurile adoptate de Parlament pentru stopare epidemiei de coronavirus.

Continue Reading
To Top