Connect with us
pub

EVENIMENT

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria Mică! Ce să nu faci în ziua Nașterii Maicii Domnului

Află tot ce e bine să faci dar și ce e păcat în această zi sfântă.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria Mică, pe toate le găsiți aici.

Credincioșii ortodoxi sărbătoresc astăzi, 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului! În România, peste 2,6 milioane de persoane își sărbătoresc onomastica, în această zi.

     Conform Direcției pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date, este vorba despre 1.990.348 de femei şi 664.123 de bărbaţi care poartă numele de Maria și derivate ale acestuia.

      Nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică, cum mai este numită în popor, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, iar conform tradiției populare, această zi reprezintă hotarul dintre vară și toamnă. Se spune că, de astăzi, unele păsări încep să zboare spre locuri mai calde, cum ar fi rândunelele, iar insectele se ascund în pământ, scrie rador.ro.

       Tot de astăzi, în credința populară, încep muncile de toamnă: se culeg viile, se bat nucii pentru a avea rod bogat și în anul următor, se culeg unele fructe și plante medicinale, culturile de câmp și se fac semănăturile de toamnă. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind mai capricioasă, din ce în ce mai rece.

       De asemenea, se mai spune și că în această zi sfântă, mai mult ca oricând, Fecioara Maria se roagă la Dumnezeu pentru ca El să asculte rugăciunile celor care își doresc copii și să facă minuni pentru aceștia, cum s-a întâmplat și în cazul Sfinților Părinți Ioachim și Ana.

Obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria Mică!

      În ziua de Sfânta Maria Mică, credincioșii împart prune și struguri, cele mai alese fructe ale sezonului, celor vii, spre amintirea și pomenirea sufletelor celor trecuți în neființă.

      Tot astăzi, conform unei superstiții vechi din popor, cei care mănâncă gătit la foc pot atrage asupra lor boli grave. În tradiție se mai spune că, în această zi de sărbătoare, nu se muncește, fiind interzis bărbaților să meșterească sau să facă treburi gospodărești, în vreme ce femeilor le este interzis să coasă sau să spele, pentru a nu atrage răul asupra lor si a familiilor.

       De altfel, cei care nu și-au adunat până acum plante medicinale sunt sfătuiți să nu o mai facă, deoarece acestea își pierd puterile tămăduitoare, dacă sunt culese după Sfântă Mărie.

        Există și superstiții legate de vreme, în această zi de sărbătoare! În Maramureș, de exemplu, se spune că toamna va fi una grea, urâtă și cu precipitații, dacă plouă pe 8 septembrie. În schimb, dacă în ziua asta înfloresc merii și perii, bătrânii spun că vom avea o toamnă frumoasă, iar recoltele se vor culege ușor. În mai multe zone ale țării, semnele din ziua Nașterii Maicii Domnului îi ajută pe oameni să facă previziuni pentru următorul an agricol. Prin alte părți, oamenii sunt convinși că vremea se strică de tot, odată cu venirea zilei de 8 septembrie, vara terminându-se definitiv. Păsările încep să zboare spre ținuturi mai calde, iar insectele să se ascundă în pământ.

      În vechime se spunea că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, căci vine cu adevărat vremea rea. De aici și vorba „O venit Sântamăria, leapădă și pălăria!”

      Oricum ar fi, știm că ziua de astăzi este una de mare sărbătoare, așa că echipa Off the Record are un mesaj pentru toți cititorii! Vă urăm să fiți fericiți și sănătoși! La mulți ani, tuturor celor care își sărbătoresc astăzi onomastica, din partea echipei Off the Record!

Continue Reading
Advertisement pub
To Top