" > Stop fake-news. Află cum să te ferești de știrile false Off the record
Connect with us

ȘTIRI ROMÂNIA

Stop fake-news! Cum să te ferești de informațiile false. Nu tot ce citești este adevărat

Stop fake-news! În ultima perioadă au circulat în mediul online foarte multe știri false care au cauzat panică românilor.

Cu toții ne amintim haosul din magazine, rafturile goale și fețele disperate ale persoanelor care au fost informate greșit.

Ce reprezintă un fake-news?

Cuvântul englezesc ”fake news” reprezintă ”știri false” Acest fenomen reprezintă un tip de jurnalism murdar sau de propagandă, care constă în răspândirea de informații false. Acestea sunt difuzate prin mass-media tradițională sau prin social media tradițională precum TV sau ziare. 

Scopul

Știrile false sunt scrise și publicate cu intenția de a induce în eroare, de a deteriora reputația unei entități sau persoane, dar deseori și pentru câștig financiar sau politic. De cele mai multe ori se folosesc titluri senzaționale cu scopul de a crește numărul de cititori. 

Materialele periculoase în această perioadă de criză au ca rezultat inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român. Progagarea unor teorii conspiraționiste poate produce dezechilibre majore și poate îngreuna lupta autorităților cu virusul care face ravagii în România. Cum domenii ca sănătatea, turismul și alte laturi ale economiei au de suferit, problema devine deja una de siguranță națională.

Consecințe

Suntem oameni, este inevitabil sa nu ne fie frică, este normal sa fim îngrijorați în situații nemaintâlnite. Doar că în acele momente suntem prea preocupați de probleme, încât nu ne dăm seama că involuntar generăm probleme mult mai mari. Oare câți oameni se supun riscului de a fi infectați asteptând să plătească proviziile la coada imensa de la casele de marcar ale supermarketurilor?

Stop fake-news. Exemplu recent

Un exemplu concret este articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, datat cu 15 martie 2020, accesibil la următorul link: https://stiridemoment.ro/se-inchid-de-luni-kaufland-auchan-metro-carrefour-si-lidl/.

Titlul materialului („Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”) nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conținutul articolului. Declarația domnului Dan Șucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, anunță decizia referitoare la compania pe care acesta o conduce. Nu are legătură cu toate bussines-urile din domeniul retail-ului. Informațiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanții companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicității în data de 18 martie a.c. de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl” a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea „Știre de ultimă oră” (text de culoare galbenă).

Un alt exemplu de informație falsă este cea publicată în 17 martie sub titlul “Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. În corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului român pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare.

Măsuri luate de M.A.I:

Astăzi, Ministrul Afacerilor Interne a pus piciorul în prag și a început să ia măsuri pentru a se evita astfel de situații pe viitor. Prin urmare, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM propunerea de dezactivare a site-ului care a dat startul acestei situații, stiridemoment.ro .

Conform comunicatului de presă din 18.03.2020, propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020.

Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală.
Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact.”
, a transmis M.A.I. în comunicarea de presă din 18.03.2020.

Grupul de Comunicare Strategică ne îndeamnă să ne informăm de la instituțiile mass-media de bună credință și ne asigură de bună colaborare cu acestea în scopul informării corecte a publicului.

Vezi ce măsuri anunță băncile pentru a-și proteja clienții.

Continue Reading
To Top