Connect with us
pub

BREAKING NEWS

Se scumpesc masiv alimentele din cauza crizei prețurilor la energie.Cele mai afectate produse-carnea și pâinea

Se scumpesc masiv alimentele de bază ale românilor. Carnea și produsele de panificație vor fi cele mai afectate întrucât industria de procesare consumă multă energie. Potrivit președintelui Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, media scumpirilor din perioada imediat următoare se va situa între 10 și 25 de procente. Preparatele din carne de porc, lactatele și Pâinea vor fi însă produsele care vor înregistra creșteri de prețuri peste această medie, a anunțat Dragoș Frumosu.

„Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de aşteptat că preţurile (la energie, n.r.) vor creşte şi, chiar dacă am primit anumite garanţii, este evident că în momentul de faţă lucrurile nu stau deloc bine. Este evident că majorarea cu aproape 100% a preţului la energie electrică, creşterea la gaze, inclusiv creşterea preţului la combustibil din ultima perioadă, şi pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat puţin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite măsuri de protecţie luate de unele ţări membre ale UE pentru populaţie, sigur că alimentele se vor scumpi, pentru că noi importăm foarte multă materie primă. Importăm inclusiv lapte 20-25% (din consum, n.r.), importăm carne de porc aproape 70%, importăm şi carnea de vită, deci depindem de toate aceste lucruri, depindem şi de cursul valutar, care s-a depreciat şi el”, a afirmat Dragoş Frumosu, citat de Agerpres.

Agrepres

Cel mai tare se va scumpi pâinea, cu 25 %

Și produsele lactate se vor scumpi considerabil. Prețul unui litru de lapte sau al unui kilogram de brânză va crește cu 15% în lunile următoare. Cel mai grav va fi însă în cazul cărnii de porc și a pâinii.

„Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creşteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%.Cred că la panificaţie (creşterea preţului, n.r.) va merge fără discuţie la un 25%, nu ştiu dacă nu e puţin. Se discuta de o creştere de 15-20% înainte de ce se întâmplă cu preţul la energie, deci nu e imposibil ca scumpirea imediată să fie de peste 25%. Poate pare puţin, pentru că la o pâine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. Dar noi avem un consum de pâine destul de mare, trebuie să ne gândim la populaţia săracă şi cu o familie mai numeroasă, care îşi cumpără pâine mai multă.” a estimat Dragoș Frumosu.

Și experții din energie trag un semnal de alarmă : se fac abuzuri în piață

În ultima perioadă sute de consumatori industriali, s-au trezit cu notificări din partea actualului furnizor. Acestea arată creșteri exorbitante a prețului. Această acțiune care a devenit o practică la nivelul tuturor furnizorilor care nu doar utilizatorilor casnici le fac acest lucru. Astăzi, o altă familie din Alba a primit o factură colosală. 40 000 de lei ar avea de plătit oamenii.  

Pentru ceea ce se întâmplă în prezent expertul în energie Dumitru Chisăliță are și o definiție. Lipsa implicării autorităților în ultimele 8 luni ar fi cauza. Acestea ar fi trebuit să dea din timp un semnal pentru a stopa abuzurile din piață. Lipsa de reacție a determinat ca practica izolată a Pumnului în Gură pentru Consumatori să devină una națională. În acest ritm, consumul va scădea. Cel puțin cel casnic de energie. Iar firmele care trăiesc din producție ori vor da faliment ori vor fi obligate să crească prețurile. În acest ritm, până la finalul anului inflația va exploda. Unii analiști estimează chiar un 7 8 % rata inflației. Acest efect va fi unul devastator asupra economiei naționale. Trist este că cei care vor plăti factura incompetenței sunt tot românii. Fie ei persoane fizice sau firme.

Continue Reading
Advertisement pub
To Top