" > Pericolele ascunse din casele noastre Off the record
Connect with us

OPINII

Pericolele ascunse din casele noastre. Milioane de virusuri și bacterii se ascund unde te așteptai mai puțin

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Pericolele ascunse din casele noastre sunt la fel de mari ca cele din afara celor patru pereți între care ne simțim cel mai în siguranță. Adevărate focare de infectie se ascund chiar în casele noastre. De la creaturile din saltelele din dormitor, până la bacteriile din bucătărie, toate așteaptă momentul în care să ne trimită pe un pat de spital.

Potrivit medicilor specializați pe boli infecțioase, buretele de vase, prosoapele de baie folsite prea mult , salteaua de la pat si pilotele, perdeaua de la dus si laptopul sunt pline de microorganisme periculoase pentru sănătate.

Pericolele ascunse din casele noastre: buretele de vase – 20 de milioane de bacterii

Banalul burete de la bucatarie poate deveni o adevărată bombă biologică dacă nu este schimbat la timp. Cercetătorii au descoperit într-un burete folosit peste 20 de milioane de bacterii. Cum bureții păstrează bine umeazeaala, ei permit bacteriilor să se înmulțească în voie.

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Salmonella se simte chiar bine într-un astfel de mediu și nici Campylobacter nu se dă la o parte de la o astfel de oportunitate de a se dezvolta. Farfuriile spălate cu bureți vechi se vor infecta și ele și la fel și carnea sau legumele tale. Dacă te trezești cu toxiinfecții alimentare, diaree și dureri abdominale, poate e un semn că trebuie să îți cumperi alt burete. Știu, deja aveți poate o relație, dar e suficient o săptămână, chiar dacă despărțirea e grea

Un burete de vase se schimbă o dată la 5 -7 zile. Până atunci, el poate fi sterilizat în cuptorul cu microunde. Astfel, vor muri 99,9 la sută dintre bacterii.

Dacă mergeți în vizită la cineva, e bine să folosiți doar prosoape curate. Un prosop ud ascunde și el o armată de microorganisme. Agentii patogeni se găsesc în primul rand, î n fluidele organismului : sange, sperma, secretii vaginale si uretrale, lapte matern, saliva. HIV și sifilis sunt doar două exemple care ar trebui să-ți dea de gândit. Mai ales dacă ai răni sau zgârieturi pe corp care ar putea sângera. Agentii patogeni se afla si in leziunile provocate de infectie pe piele (de exemplu herpes, sifilis), sau se afla direct pe piele (paduchii lati).

Folosirea prosoapelor la comun e mijlocul prin care veți face schimb nu doar de un obiect ci și de microbi. Folosirea în comun cu o persoană infectata, de lenjerie intimă, prosoape, lenjerie de pat, lame de ras, unghere, pile sau ace de tatuaj e crimă curată.

Acarienii- ca să nu dormi singur în pat

Acarieni sunt animale microscopice care traiesc pe cearsafuri dar și în interiorul păturilor și saltelelor. Fecalele si cadavrele acarienilor pot produce alergii și chiar astm bronșic. In saltea se găsesc numeroase secreții dar și celule epiteliale moarte. Așadar hrana acarienilor este reprezentată chiar de transpirația și pielea noastră. Este mai sănătos așadar să acoperi salteaua și pilota cu o patura impermeabila și să speli în mod regulat lenjeria cu apă fierbinte. Pe langa asta, poti achizitiona si un dezumidificator, care să elimine constant umezeala din dormitor.

O alta sursa de bacterii este laptop-ul de care nu ne mai dezlipim. Tastatura și mouse-ul sunt o adevărată colecție de microbi. Laptopul adună chiar mai multe bacterii decat o toaletă publică: în timp ce buda conține 41 de microbi pe 2 centimetri pătrați, în tastatură se găsesc… peste 21.000 de bacterii pe aceeași suprafață. Curăță-ți laptop-ul în fiecare zi cu soluții dezinfectante pe bază de alcool.

Perdeaua de duș e un adevărat focar de infecție. Și ea se schimbă mai des

Photo by House Method on Unsplash

Un studiu de microbiologie aplicată a descoperit că perdelele din vinil sunt adevărate raiuri ale microbilor. Spuma care se prelinge pe ele poate conține germeni ca Sphingomonas si Methylobacterium. Jetul de apa care lovește perdeaua în timpul dușului nu face altceva decât să ajute germenii să-și ia zborul prin încăpere, spune autorul studiului, dr. Norman Pace, profesor de biologie moleculara la Universitatea din Colorado.

O perdea din material textil e mult mai usor de curățat decât una din vinil. Mașina de spălat își va face treaba dacă setezi cea mai mare temperatură posibilă, cel puțin o dată pe lună.

Chiuveta de la bucătărie și robinetele sunt focare de microbi chiar dacă au parte aproape non stop de apa. Chiuveta din bucătărie se curăță și ea cât se poate de desc cu apa si clor. Fie că e goală sau plină cu vase murdare, chiuveta este unul dintre cele mai bogate în bacterii locuri din casa ta.

Oamenii pun adeseori alimentele în chiuvetă pentru a le spăla, motiv pentru care aici se găsesc peste 500.000 de bacterii pe 2 centimetri pătrați. Robinetele au nevoie de igienizari periodice. Cele de la bucatarie au peste 13.000 de bacterii pe 2 centimetri pătrați, iar cele din baie, mai mult de 6.000 pe aceeași suprafată.

Biroul de acasă, este o gazdă perfectă pentru bacterii ca cele care provoacă infecțiile intraspitalicești. Potrivit unui studiu realizat în mai multe birouri, specialiștii au găsit Staphylococcus Aureus în 15 birouri de acasa. În mod clar, oamenii mănâncă mai des la biroul de acasă decât la cel de la serviciu., așa că resturile de alimente sunt rapid populate cu microorganisme. Soluția ar fi curățenia generală măcar o dată pe săptămână.

Nici mașina de spălat nu e chiar cel mai curat obiect din casă. Germenii contamineaza hainele din ea și pot provoca infecții intime și alergii. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit ca virusurile intestinale, precum virusul hepatic A, se muta rapid de pe hainele contaminate pe cele curate în timpul spălarii. Programul de albire a hainelor reduce numarul de infecții cu pînă la 100%. De folos sunt și apa fierbinte, programul de uscare a hainelor dar și dezinfectanții de haine din comerț cum ar fi Dettol sau Sanytol.

Continue Reading
To Top