Connect with us
pub
sursa foto -evz

ȘTIRI ROMÂNIA

Pericol pentru securitatea națională.Ungaria preia Transilvania în timp ce statul român doarme

Foto-Capital.ro

Pericol pentru securitatea națională. În lipsa unor măsuri corente de dezvoltare regională în Transilvania, statul român pierde din autoritate de la an la an. Între timp, Ungaria ocupă locul lăsat liber de România în Ardeal prin investiții din ce în ce mai mari și presiuni mediatice fără precedent. Semnalul de alarmă a fost tras de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. În interviul acordat Europei Libere, Csaba Asztalos, 45 de ani, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, vorbește despre pericolul dezechilibrului regional în lipsa infrastructurii de transport și a dezvoltării în ritm mai accelerat a Transilvaniei. Asztalos a precizat că Ungaria ia măsuri serioase în locul României pentru maghiarii ardeleni.

„Ungaria…în mod indirect preia din atribuțiile statului român și construiește o identitate națională pe un teritoriu, adică într-un bazin carpatic, care depășește granițele sale. „

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării

Președintele CNCD este de părere că astăzi, prăpastia dintre maghiarii ardeleni și românii din comunitățile transilvănene se adâncește.

„Dialogul româno-maghiar, după integrarea României în UE, a scăzut spre inexistent în acest moment. Dacă ne uităm la societate, în general, vedem că spațiile în care maghiarii și românii ar putea să se întâlnească au cam dispărut: locurile de joacă, spațiile unde poți să socializezi. ” este de părere Csaba.

Ungaria pompează milioane de euro în publicațiile de pe teritoriul românesc

Pericol pentru securitatea națională poate fi și izolarea comunităților maghiare. Totodată, o altă amenințare care adâncește prăpastia dintre maghiari și români este mass media finanțată de Budapesta.

Printre obligațiile statului român este și aceea de a asigura mass-media de limbă proprie pentru comunitatea maghiară. România ignoră în mare parte problema care e lăsată astfel la latitudinea publicațiilor locale controlate de interese pro Budapesta. Finanțate din afara granițelor României, publicațiile sunt greu de controlat pentru apărarea intereselor naționale ale României. În Strategia Națională a Ungariei, adoptată în 2011 de Parlamentul Ungarie există o serie de articole cu privire la maghiarii din bazinul carpatic. Autoritățile din Ungaria chiar au introdus un capitol distinct cu privire la mass-media, cu obiective și ținte. Strategia maghiară pune bazele unor investiții majore în presă, în tot bazinul carpatic, nu doar în România.  Este așadar tot mai clar că românii și maghiarii din comunitățile din Transilvania au tot mai multă nevoie de informare și de o presă liberă și finanțată și de guvernul român. Astfel, acolo unde România nu ia atitudine, Ungaria punctează.

Educația în limba maghiară, slăbiciune a statului român

Un alt domeniu în care România pierde teren este cel al educației.

Am cerut Universitate în limba maghiară și nu am primit. Așa că statul ungar a înființat Universitatea Sapientia. Am cerut televiziune în limba maghiară. Nu am primit. Așa că a venit statul maghiar și a înființat entitățile de media. Am cerut la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureș să avem și predare în limba maghiară. Această Universitate de Medicină din Târgu Mureș a fost înființată de Regele Mihai, ca universitate cu predare exclusivă în limba maghiară. Astăzi s-a ajuns acolo încât nu se respectă Legea Educației și nu s-a înființat linia de predare în limba maghiară. Nu poți să faci practică bilingv în acest moment. Așa că oamenii se gândesc să creeze o altă universitate de medicină în limba maghiară.

Din nou, tot ce v-am spus înseamnă, cumva, autoizolare, dacă doriți, nu neapărat în sensul peiorativ. Am solicitat anumite bunuri, retrocedări de imobile, unele le-am primit, altele nu, altele sunt renaționalizate. Ani la rând statul maghiar a investit în infrastructura imobiliară, școlară, socială, grădinițe etc. Am solicitat, la un moment dat, administrarea unui stadion în Sfântul Gheorghe, adică așa cum s-a făcut și în cadrul altor localități. S-a refuzat, a decis guvernul că are să finanțeze cu nu știu câte milioane de euro construcția unui nou stadion. Ca atare se lucrează la acest lucru. Pot să vă dau multe alte exemple în care statul român, într-un fel sau altul, a închis ușa, câte o dată chiar în nas, comunității maghiare.” a declarat Asztalos Csaba.

Vezi interviul complet cu președintele CNCD pe Europa Liberă.

Continue Reading
Advertisement pub
To Top