" > Pe ce se construiește cea mai populară teorie a conspirației-COVID-19
Connect with us

OPINII

Pe ce se construiește cea mai populară teorie a conspirației în cazul coronavirus. EPISODUL 1 ATENȚIE LA ȘTIRILE FALSE. NU TOTUL E ADEVĂRAT

Pe ce se construiește cea mai populară teorie a conspirației legată de răspândirea coronavirusului. Există o serie de etape care, potrivit unor publicații online din întreaga lumea ar putea fi puse cap la cap. OFF THE RECORD își propune să aducă în fața cititorilor toate aceste teorii și fundamentele care stau la baza lor. Toate informațiile din această anchetă sunt doar supoziții și nu tot ceea ce citiți este verificat și implicit adevărat. Acest articol nu are rolul de a crea panică sau de a combate teoriile exprimate de autoritățile oficiale, ci este pur și simplu o lectură.

Laboratorul secret din Wuhan

Photo by H Shaw on Unsplash

În 2014, în orașul Wuhan s-a terminat construcția unui laborator de nivel 4. Această unintate este autorizată să efectueze studii care implică manipulare virusurilor letale pentru oameni. Laboratorul a presupus o investiție de 44 de milioane de dolari și a fost realizat cu ajutorul unor colaboratori, oameni de știință Franța. Cercetătorii chinezi s-au pregătit în laboratorul de nivelul 4 din Lion.

Nota editorului : Multe povești care circul în mediul online promovează o teorie neverificată conform căreia laboratorul din Wuhan a jucat un rol în focarul de coronavirus care a generat lanțul de îmbolnăviri în decembrie 2019. NIMENNI nu știe nicio dovadă că acest lucru este adevărat; oamenii de știință consideră că cea mai probabilă sursă a coronavirusului este o piață animală.

INFORMAȚIILE DIN ACEST ARTICOL AU PUR ȘI SIMPLU ROLUL DE A TRECE ÎN REVISTĂ IDEILE PUBLICATE DE ALTE SITE-URI CARE DISCUTĂ ACEASTĂ TEORIE. ELE NU SUNT VERIFICATE ȘI NU AU VALORE DE INFORMAȚIE.

Potrivit Nature.com, Decizia de înființare a laboratorului în cauză face parte dintr-un plan de construire între cinci și șapte laboratoare de nivel biosecuritate-nivel 4 (BSL-4) pe teritoriul Chinei, până în 2025. Vestea că ele vor deveni realitatea a generat unele îngrijorări.

„Va oferi mai multe oportunități pentru cercetătorii chinezi, iar contribuția noastră la studierea agenții patogeni la nivelul BSL-4 va fi un beneficiu pentru întreaga lume”, spunea în 2017 George Gao, director al Laboratorului Academiei Chineze de Științe pentru Microbiologie și Imunologie Patogenă din Beijing. Există deja două laboratoare BSL-4 în Taiwan, dar laboratorul național de bio-siguranță, Wuhan, a fost primul pe teritoriul chinez.

Laboratorul a fost certificat ca respectând standardele și criteriile BSL-4 de către Serviciul Național de Acreditare din China pentru Evaluarea Conformității (CNAS) în ianuarie. CNAS a examinat infrastructura, echipamentele și managementul laboratorului. Acest lucru a deschis calea ca Ministerul Sănătății să își dea aprobarea. Un reprezentant din minister spunea acum 3 ani că procedurile vor evolua încet și prudent.

Photo by L N on Unsplash

BSL-4 este cel mai înalt nivel de bioconținere: criteriile sale includ filtrarea aerului și tratarea apei și a deșeurilor înainte de ieșirea din laborator. Crcetătorii își schimbă hainele și fac duș înainte și după utilizarea instalațiilor de laborator. Astfel de laboratoare sunt adesea controversate. 

Primul laborator BSL-4 din Japonia a fost construit în 1981, dar a funcționat cu agenți patogeni cu risc mai mic până în 2015, când problemele de siguranță au fost depășite în cele din urmă . Japonezii au început să lucreze cu virusuri mai periculoase pentru a se implica în studierea virusului ebola. Laboratorul este situat la 30 de kilometri vest de Tokyo în orașul Musashi-Murayama.

Extinderea rețelelor de laborator BSL-4 în Statele Unite și Europa în ultimii 15 ani a fost primită cu rezistență, inclusiv întrebări despre nevoia atâtor instalații.

Pe ce se construiește cea mai populară teorie a conspirației? Laboratorul din Wuhan urma să studieze atent și virusul SARS

Academia Chineză de Științe a aprobat construirea unui laborator BSL-4 în 2003. Epidemia de SARS (sindrom respirator acut sever) a condus la necesitatea unui impuls dat proiectului. Laboratorul a fost proiectat și construit cu asistență franceză în cadrul unui acord de cooperare din 2004 privind prevenirea și controlul bolilor infecțioase emergente. Dar complexitatea proiectului, lipsa de experiență a Chinei, dificultățile în menținerea finanțării și procedurile de aprobare îndelungate ale guvernului au făcut ca proiectul să nu fie finalizat până la sfârșitul anului 2014.

Primul proiect al laboratorului urma să fie studiul agentului patogen BSL-3 care cauzează febra hemoragică Crimeea-Congo: un virus mortal transmis de căpușe care afectează animalele din întreaga lume, inclusiv în nord-vestul Chinei, și care poate să se adaptezeze și la oameni.

Planurile viitoare includeau studiul agentului patogen care provoacă SARS, care, Ebola și virusul Lassa din Africa de Vest. Un milion de chinezi lucrează în Africa; țara trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate, spunea directorul laboratorului Yuan Zhiming.  „Virușii nu cunosc granițele.” adăuga el.

Cercetătorii chinezi, pregătiți la Lyon

Mulți angajați ai laboratorului Wuhan s-au pregătit la un laborator BSL-4 din Lyon, fapt pe care unii oameni de știință îl considerau liniștitor. 

Dar îngrijorările proveneau din alte surse. Virusul SARS a scăpat de mai multe ori din centerle de izolare din Beijing, notează Richard Ebright, biolog molecular la Universitatea Rutgers din Piscataway, New Jersey. 

Tim Trevan, fondatorul CHROME Biosecuritate și consultanță în domeniul biosecurității din Damasc, spune că este importantă cât mai multă transparentă și comunicare pentru păstrarea în siguranță a laboratoarelor BSL-4 și se întreabă cât de ușor va fi acest lucru în China, unde societatea funcționează după alte valori decât cele ale democrației europene sau americane. „Diversitatea punctului de vedere, structurile plate în care toată lumea se simte liberă să vorbească și deschiderea informațiilor sunt importante”, spune el.

Yuan dădea atunci asigurări că tocmai colaborările internaționale ale laboratorului vor crește deschiderea. „Transparența este baza laboratorului”, adăuga el.

La construirea laboratorului au participat și oameni de știință de la Galveston National Laboratory al Universității din Texas

În pregătirea deschiderii noului laborator din China, ne-am angajat în schimburi de personal pe termen scurt și lung, axate pe pregătirea biosecurității, operațiunile și întreținerea clădirilor și investigații științifice în colaborare în domeniul biocontenției. Am reușit să transmitem cele mai bune practici dovedite și specialiștilor din Wuhan. Ambele laboratoare au semnat recent acorduri de cooperare formale care vor eficientiza viitoarele colaborări științifice și operaționale pe agenți patogeni periculoși, deși finanțarea pentru cercetare și logistica schimbului de exemplare sunt provocări pe care încă le avem de rezolvat. ” declara James W. Le Duc, directorul, laboratorul național Galveston din Texas și profesor de microbiologie și imunologie.

Cercetările conduse de Galveston National Laboratory sunt finanțate de NIAID- Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, Departamentul de Apărare al Statelor Unite, SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și alte agenții federale dar și de industria biofarmaceutică. Pare deja interesant, nu?

CONTINUAREA DOCUMENTARULUI OFF THE RECORD, MÂINE, 21.03.2020!

Între timp, află ce virusuri și bacterii periculoase locuiesc în aceeași casă cu tine.

Continue Reading
To Top