" > Noi măsuri drastice luate de autorități Off the record
Connect with us

OPINII

Noi măsuri drastice luate de autorități. Economia e în cădere liberă. Sănătatea e prioritară acum

Noi măsuri drastice luate de autorități în contextul situației de urgență declarate în România. Noi declarații de presă au fost susținute marți de Ministrul afacerilor interne Ion Marcel Vela și de secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu.

Au fost prezentate noile măsuri luate în contextul pandemiei de coronavirus. Principala preocupare a autorităților e salvarea de vieți. Economia este și ea o prioritate.

MĂSURI GENERALE

Suspendarea activității restaurantelor, cafenelelor și ale altor localuri publice

”Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare, produse alcoolice și non-alcoolice în restaurante, cafenele și alte localuri publlice”.

Comercializarea produselor ”la pachet”

”Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil comercializarea produselor, care nu presupun rămânerea clienților pentru consum., de tip drive-in sau transport la client” .

Suspendarea activităților din spații închise de tip cultural, religios, social

”Se suspendă activitățile culturale, religioase, tratament balnear, jocuri de noroc și alte forme organizate în spații închise” .

Interzicerea evenimentelor în spații deschise cu mai mult de 100 persoane

” Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații deschise”.

Asigurarea distanței de minimum 1 metru între participanți în cazul evenimentelor sub 100 persoane

”Organizatorii evenimentelor organizate și desfășurate în spații deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de minimum 1 metru între participanți” .

Transportatorii de marfă nu se supun măsurilor de carantină sau izolare

”Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație. Conducătorii de autovehicule menționați anterior, care sosesc din „zone roșii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2 ”, a declarat Marcel Vela.

Suspendarea curselor aeriene intre Spania și România

”După evenimentul de pe aeroport, se suspendă toate zborurile spre Spania și din Spania către România, pt 14 zile. Măsura intră în vigoare în 18 martie, ora 18, ora României” a mai anunțat Vela.

Prelungirea suspendării curselor aeriene între Italia și România

”Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020”, a completat șeful MAI.

Marcel Vela a declarat că se iau măsuri pentru distanțare socială, însă nu se va închide niciun oraș.

”De fiecare dată când vom lua decizii le vom aduce la cunoștința dumneavoastră în cel mai scurt timp. Nu suntem în situație în care să închidem orașe sau să raționalizăm alimente. Aceste măsuri sunt pentru distanțarea socială. Românii nu trebuie să cadă pradă informațiilor false și trebuie să fie puternici.”

Marcel Vela.

”Toți cei care suntem la datorie facem un apel; respectați sfaturile medicilor. Suntem aici pentru dumneavoastră și doar împreună vom reuși”, a conchis acesta.

Având în vedere situația actuală, românii din diaspora sunt sfatuiți să amâne întoarcerea în România de dragul compatrioților lor.

MĂSURI DE ORDINE PUBLICĂ

Poliția locală ajută poliția națională în măsurile de ordine publică

”Ținem cont de două obiective majore: să se îndeplinească ordinele de către personal și să înlăturăm orice urmă de infracționalitate. Poliția locală sprijină Poliția Națională. la nivel național, se fac echipe mixte și se are în vedere respectarea regimului de izolare.Parchetul General și MAI a organizat activitatea administrativă și programul intervenției pentru a răspunde ferm oricărei forme de infracționalitate. Potrivit Cod Penal, infracțiunile în acest moment arată circumstanțe agravante, se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare. Au fost întărite efectivele din stradă. Fac apel la cetățeni să colaboreze cu reprezentanții MAI și cu alte instituții, sunt măsuri luate pentru binele lor.” , a declarat Bogdan Despescu.

MĂSURI DE ORDIN MEDICAL

Repartizarea rezidenților în funcție de necesități

”Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități”.

https://www.mai.gov.ro.

Suspendarea programului de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină

”Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină de urgență prespitalicească va fi suspendat și cursanții se vor întoarce de urgență la unitățile de unde provin”.

https://www.mai.gov.ro.

Recrutarea studenților începând cu anul patru de medicină

”Primul ordin prevede redistribuirea rezidenților în sprijinul personalului medical. De mâine, medicina de urgență, ATI și boli infecțioase se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în secțiile a căror specialitate o urmează. Cei din medicină internă și de familie se vor prezenta la DSV pentru a fi repartizați la Ambulanță, UPU sau camerele de spital pentru a sprijini cadrele medicale. Cei din alte centre decât cele de îndrumare vor merge la responsabilii din centrul unde se află. Cei din alte specializări vor fi luați în evidență. Unde sunt mai multe spitale, vor fi repartizați în funcție de nevoi. Programul de pregătire pentru activitate spitalicească va fi suspendat. Se vor recruta studenți începând cu anul IV, pe bază de voluntariat. Se vor face recrutări și în școli postliceale, începând cu anul doi. Comitetele se vor asigura de cazarea și hrpnirea lor, dacă este necesar. Institul de Sănătate Publică se va ocupa de mpsurarea situației, cazuri confirmate și alte astfel de date. În fața unor spitale se vor face corturi de triere pentru a se separa fluxul înainte de intrarea în UPU. MApN împreună cu Ana Aslan vor întreprinde mpsurile pentru o tabără care va fi în acest spațiu pentru a pregăti o unitate care se va ocupa de cei cu forme ușoare, dacă va fi necesar. A fost activat Centru Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, în afara Bucureștiului, iar acesta va coordona toate centrele județene. Va fi la dispoziția MAE pentru a colabora cu toate celelalte ministere și cu cel al Sănătății, în mod deosebit. (…) Populația trebuie să evite prezentarea la UPU și să ia legătura cu medicii de familie sau la liniile de urgență pentru a nu se pune în pericol și nici să îi pună pe alții în pericol!”, a transmis Raed Arafat, șeful DSU.

Vezi cât rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe.

I. Huțanu

Continue Reading
To Top