Connect with us
pub

SOCIAL

Marin Sorescu, în metroul din Londra. Un poem al scriitorului român va fi expus în metroul londonez timp de o lună

Sursă foto- https://www.literaturadeazi.ro/

Marin Sorescu, în metroul din Londra. O poezie de Marin Sorescu (1936-1996), tradusă în engleză, a apărut afișată din data de 10 februarie în metroul londonez și va sta acolo timp de patru săptămâni, potrivit Digi 24.

Poezia „Perseverență” de Marin Sorescu a fost aleasă pentru proiectul intitulat „Poems on the Underground” . Inițiativa aparține mai multor instituții britanice, printre care și Primăria Londrei, anunță Institutul Cultural Român.

Proiectul britanicilor are scopul de a populariza versuri semnate de scriitori din toată lumea. Poeziile apar în toate trenurile din subteran. Unul dintre ele găzduiește și poezia lui Marin Sorescu, tradusă în engleză încă din 1987, de către D.J. Enright.

„Voi privi la iarbă /Până voi obține titlul /De doctor în iarbă.

Voi privi la nori/Până voi ajunge Laureat / Al norilor.

Voi trece pe lângă fum / Până când fumul, de rușine, /Va deveni iar flacăra / De la început.

Voi trece pe lângă toate lucrurile /Până când ele /Vor ajunge să mă cunoască”.

„Perseverență” de Marin Sorescu

Marin Sorescu, un geniu aproape uitat acasă

Timp de aproape jumătate de secol, Marin Sorescu a fost unul dintre cei mai publicaţi autori români, în întreaga lume. Operele sale au fost traduse în peste 20 de ţări, din Statele Unite până în India, Suedia, China sau Rusia. 

Pe lângă poezii, Marin Sorescu a scris și piese de teatru. Operele sale fac și astăzi parte din programul spectacolelor multor teatre din lume: Paris, Zurich, Helsinki sau Copenhaga.

Sorescu a fost unul dintre cei mai complexi artiști români ai tuturor timpurilor. Este și astăzi citit în zeci de limbi, jucat pe marile scene ale lumii. Și nu doar a scris ci a și pictat. 

Deși mulți oameni de cultură sunt de părere că Marin Sorescu ar fi meritat premiul Nobel, astăzi operele sale aproape că lipsec de tot din programa școlară românească.

Nu este însă prima dată când un scriitor român face parte dintr-o campanie culturală din altă țară. De-a lungul timpului proiecte asemănătoare au inclus poeţi români în selecţii afişate pe pereţii metrourilor din Varşovia (Wiersze w Metrze) şi Praga (Poezie pro cestujíci).

Imaginea care surprinde poemul lui Sorescu la Londra a fost distribuită deja de mii 4.000 de internauţi pe rețelele de socializare.

Vezi și când apare prima mașină electrică românescă.

Continue Reading
Advertisement pub
To Top