" > Guvernul ia măsuri pentru salvarea firmelor- Off the record
Connect with us

ȘTIRI ROMÂNIA

Guvernul ia măsuri pentru salvarea firmelor. Accesul la bani va fi simplificat.

Guvernul ia măsuri pentru salvarea firmelor prin simplifiarea modului de aplicare a OUG-urilor adoptate privind măsuri economice. O serie de acte normative au fost adoptate săptămâna trecută pentru a sprijini angajatorii şi angajaţii din sectoarele economice afectate de pandemia de COVID-19.

„Aţi văzut că am adoptat două ordonanţe de urgenţă privind măsuri economice, în momentul de faţă punem la punct modul de aplicare a lor, astfel încât să fluidizăm cât mai mult procedurile, să le simplificăm cât mai mult, pentru a putea oferi companiilor şi angajaţilor toate formele de sprijin pe care le-am hotărât prin ordonanţă de urgenţă”, a afirmat premierul Ludovic Orban citat de Agerpres.

    Premierul a precizat că şomajul tehnic nu va fi plătit doar pentru acele companii care s-au închis ca urmare a măsurilor restrictive adoptate, întrebat când va fi emis ordinul de ministru privind certificatele de situaţii de urgenţă.

    ‘Nu pot fi plătite şomajele tehnice numai pentru acele companii care s-au închis ca urmare a unor decizii restrictive impuse fie prin ordonanţă militară, fie prin decizie ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. De exemplu, am închis hotelurile sau am închis restaurantele. Aceste, doar aceste companii care au acest obiect de activitate şi care au suferit măsuri restrictive vor primi acel certificat pentru situaţii de urgenţă. El va fi eliberat cât mai rapid, pentru că, sigur, el a fost inclus în decretul prezidenţial şi a trebuit să respectăm, adică am respectat decretul prezidenţial. Pe de altă parte, eliberarea acestui certificat e foarte uşor de dovedit, pentru că dacă el spune că are hotel, i-a fost închis hotelul, automat i se eliberează certificatul pentru situaţii de urgenţă’, a spus Orban.

    Cât despre ordinul privind certificatele de urgenţă care urmează să fie emis de ministrul Economiei, el a precizat că va fi aprobat în cel mai scurt timp.

    ‘Cred că în cursul acestei săptămâni ministrul economiei va emite ordin, dar puteţi să-l întrebaţi’, a completat Orban.

    Referindu-se la celelalte categorii de firme care au avut de suferit şi vor fi obligate să apeleze la şomajul tehnic, premierul a menţionat că acum se lucrează la proceduri.

    ‘Acum lucrăm la proceduri. În ordonanţă scrie că pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, care, sigur, ulterior trebuie verificată, dacă i s-au redus încasările, veniturile, cifra de afaceri cu un procent de minimum 25%, beneficiază. Va fi o declaraţie pe proprie răspundere, evident, vor fi probabil verificări ulterioare. Aici îi avertizez pe toţi reprezentanţii companiilor să fie corecţi şi să spună adevărul, pentru că noi avem posibilitatea, pentru că se depun bilanţuri, ştiţi foarte bine, şi putem ulterior să verificăm măsura în care a fost afectată cifra de afaceri’, a afirmat Orban.

    El a mai precizat că, în continuare, guvernanţii se vor consulta cu mediul de afaceri, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale, cu reprezentanţii sindicatelor, pentru a identifica şi alte măsuri.

Vezi ce face armata pentru a sprijini lupta pentru sănătatea poporului.

Continue Reading
To Top