" > Franta si Spania, în criză economică din cauza pandemiei de coronavirus - Off the record
Connect with us

ȘTIRI ROMÂNIA

Franta si Spania, în criză economică din cauza pandemiei de coronavirus

Franţa şi Spania, afectate de scăderea activităţii economice, din cauza pandemiei de coronavirus.

Cele două țări

au raportat un declin economic semnificativ în primul trimestru din 2020, ca rezultat al restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit  DPA şi Reuters.

    Economia franceză s-a contractat cu 5,8% în primele trei luni din 2020, comparativ cu un declin de 0,1% în trimestrul patru din 2019, arată datele oficiale publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (Insee), ceea ce înseamnă că Franţa este, tehnic, în recesiune.

    Practic, a doua economie a zonei euro a înregistrat în primul trimestru din 2020 cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial, depăşind precedentul record, care indica o scădere de 5,3% în trimestrul doi din 1968, când Franţa a fost afectată de greve masive şi de turbulenţe sociale.

    Analiştii se aşteptau la un recul al PIB-ului Franţei de 3,5%.

    Cheltuielile de consum, în mod obişnuit motorul de creştere al economiei franceze, au scăzut cu 6,1% în perioada ianuarie-martie 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019, în timp ce investiţiile au coborât cu 11,4%, a informat Insee.

    Spania, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 5,2% în primele trei luni din 2020, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, un nivel record, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) publicate joi. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşesc estimările analiştilor, de 4,4%.

    Economia spaniolă, dependentă de turism, s-ar putea contracta cu până la 12,4% în 2020, dacă măsurile de izolare, menite să oprească răspândirea pandemiei, durează 12 săptămâni, a estimat luna aceasta Banca Centrală, care se aşteaptă anul viitor la o creştere a PIB-ului de cel puţin 5,5%.

    De asemenea, rata şomajului în Spania a urcat la 14,4% în primul trimestru din 2020, ca rezultat al restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea epidemiei.

    În trimestrul patru din 2019 rata şomajului era de 13,8%, iar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere până la 15,6% în perioada ianuarie-martie 2020.

    Potrivit datelor din sistemul asigurărilor sociale de la începutul lunii aprilie, 898.822 de spanioli şi-au pierdut locurile de muncă de la impunerea restricţiilor, inclusiv aproximativ 550.000 angajaţi temporari. Cele mai afectate sectoare au fost turismul şi construcţiile.

SURSA Agerpres

Continue Reading
To Top