Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO de arhivă: Vezi cum a fost cea mai grea iarnă din istoria României. Oamenii s-au luptat cu nămeți de 5 metri

Cea mai grea iarnă din istoria țării noastre a fost cea din 1954. Atunci a lovit Marele Viscol care a acoperit întreaga Românie cu un strat gros de zăpadă. În București dar și în alte zone, troienele măsurau chiar și 5 metri înălțime.

Mii de oameni au ieșit pe străzile din capitală pentru a face loc tramvaielor și mașinilor să treacă. S-au luptat zile întregi cu zăpada care căzuse timp de 36 de ore fără oprire.

Și atunci, ca și acum autoritățile au fost luate pe nepregătite. Diferența e că azi 5 centimetri de zăpadă creează un adevărat haos.

Acest moment înscris în arhivele ANM ca Marele Viscol a marcat câteva premiere. Vântul a bătut în capitală cu viteza de 126 km/h. În sudul și sud-estul țării, troienele măsurau între 2 și 5 metri înălțime. Mulți bucureșteni au rămas blocați în case iar armata a scos tancurile pe străzi. Militarii și voluntarii au fost nevoiți să sape adevărate tuneluri prin zăpadă pentru a reda circulația tramvaielor. Cel mai gros strat de zăpadă nu s-a înregistrat însă în București ci la Călărași- 173 de centimetri, potrivit CanalSUD.ro

Pentru a nu mai trece printr-o asemenea situație, autoritățile române au comandat atunci utilaje de deszăpezire de la o uzină specializată din URSS.

Continue Reading
Advertisement pub
Advertisement
Advertisement
Advertisement OTR Ad

OPINII

To Top