" > Euthyrox revine în farmacii în curând - Off the record
Connect with us

BREAKING NEWS

Euthyrox revine în farmacii în curând. Ministerul a rezolvat problema bolnavilor de tiroidă

Vești bune pentru bolnavii care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide. Euthyrox se întoarce în farmacii. Medicamentul a dispărut de la debutul stării de urgență cauzate de coronavirus în România.

Euthyrox revine în farmacii în curând, a anunțat ministrul sănătății, Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Braşov, că în cursul acestei săptămâni se va rezolva problema lipsei din farmacii a medicamentului Euthyrox, în condiţiile în care persoanele cu afecţiuni ale glandei tiroide reclamă de circa două luni că acesta este foarte greu de găsit.

    ‘Farmaciile cu circuit deschis îşi au aprovizionare proprie, nu ţin de Ministerul Sănătăţii, rămân de producătorii şi distribuitorii cu care noi avem discuţii să aducă pe piaţa românească în continuare medicamente. Noi, prin UNIFARM, facem achiziţiile primordiale pentru coronavirus, secundare pentru celelalte – Euthyrox, Metformin pentru spitale şi pentru programe de sănătate. În condiţiile în care piaţa europeană şi sud-asiatică – India şi China, care asigurau materie primă – va ieşi din această situaţie în care se află, bănuiesc că vor fi şi pe piaţa românească mai multe. În acest context, noi încercăm în momentul acesta pentru spitale, pentru programe de sănătate să asigurăm acel necesar de medicamente. Secundar, când vor veni aceşti distribuitori vor merge şi vor onora şi contractele pentru farmaciile cu circuit deschis’, a afirmat Tătaru, întrebat în legătură cu lipsa din farmacii a mai multor medicamente.

    El a adăugat că problema privind Euthyrox ‘se va reglementa în cursul acestei săptămâni’.

    ‘În cursul acestei săptămâni se va reglementa, am discutat pentru a suplimenta şi rezolva problema cu Euthyrox-ul. Metformin-ul are şi alte medicamente care-l pot înlocui’, a menţionat Tătaru.

    Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a întâlnit, la Braşov, la sediul Consiliului Judeţean, cu autorităţile locale administrative, cu reprezentanţii DSP Braşov, precum şi cu managementul unităţilor sanitare braşovene: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi cel de Psihiatrie.

    Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că i s-a garantat că se va rezolva problema lipsei unor medicamente de pe piaţă, altfel conducerea ANMDM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, n.r.) ‘va trebui să plece acasă’.

    Premierului i s-a atras atenţia despre criza Euthyrox şi a unor medicamente pentru diabet, care de mai multe săptămâni lipsesc din farmacii.

    ‘Euthyrox este pentru tiroidă, aici am avut o discuţie cu ANMDM, am participat săptămâna trecută la şedinţa operativă de la Ministerul Sănătăţii şi mi s-a garantat că de săptămâna viitoare există o substanţă echivalentă, că se va rezolva problema. De asemenea, e o problemă pe piaţă legată de tratamentul pentru diabet. Sunt două produse acolo. Mi s-a garantat, dacă nu, va trebui să plece acasă conducerea ANMDM pentru că trebuie să stabilească cu producătorii şi producătorii care sunt pe piaţa românească să garanteze stocurile necesare pe o perioadă de timp, mi se pare că pe şase luni de zile. Ori dacă un producător sau un distribuitor nu îşi respectă această înţelegere şi ANMDM nu ia decizii, înseamnă că ANMDM nu funcţionează’, a spus Orban, într-un interviu la postul România Tv.

    Premierul a adăugat că trebuie acordată atenţie creşterii producţiei interne a unor medicamente căutate.

    ‘Trebuie să avem în vedere creşterea capacităţii de a produce cât mai multe medicamente care sunt căutate. De asemenea, să fim mai atenţi cu introducerea de alte medicamente, cam multe cazuri pe care le-am întâlnit în care produse fabricate în România au fost scoase de piaţă chiar de ANMDM numai pentru a face loc unor substanţe echivalente la preţuri de 20 până la 50 de ori mai mari faţă de produsele care ar fi fost fabricate în România’, a mai afirmat premierul Ludovic Orban.

Vezi câți români se întorc zilnic din străinătate.

Continue Reading
To Top