" > După COVID-19 ar putea veni foametea - Off the record
Connect with us

EVENIMENT

După COVID-19 ar putea veni foametea. Mesajul FAO, OMS ȘI OMC este cutremurător

După COVID-19 ar putea veni foametea, dacă nu se iau măsuri echilibrate. Este deja evident că autoritățile din întreaga lume luptă pentru limitarea infectării cu COVID-19. Ar trebui însă ca toate statele să ia măsuri și pentru minimizarea efectelor măsurilor luate asupra comerțului mondial și a securității alimentare. Reprezentanții mai multor instituții cu competențe în apărarea drepturilor omului au redactat o declarație comună.Este vorba despre QU Dongyu, Tedros Adhanom Ghebreyesus și Roberto Azevedo, directorii generali ai FAO, OMS și OMC citați de Agerpres.

„Atunci când statele întreprind măsuri pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor, acestea ar trebui să se asigure că orice măsuri legate de comerț nu perturbă lanțul de aprovizionare cu alimente.

Astfel de întreruperi, inclusiv împiedicarea circulației lucrătorilor din industria agricolă și alimentară, precum și întârzierea la frontiere a containerelor alimentare, duc la deteriorarea mărfurilor perisabile şi la o creştere a risipei de alimente.

Restricțiile privind comerțul cu alimente ar putea fi, de asemenea, legate de preocupări nejustificate privind siguranța alimentelor. Dacă un astfel de scenariu s-ar concretiza, acesta ar perturba lanțul de aprovizionare cu alimente, cu consecințe deosebit de pronunțate pentru populațiile cele mai vulnerabile”, susțin liderii celor trei cele mai importante organizații la nivel mondial.

Conform precizărilor acestora, incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricții la export, creând o penurie pe piața mondială.

În mijlocul blocajelor impuse de COVID-19, trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura un comerț cât mai liber, pentru a evita penuria alimentară, se mai precizează într-o informare comună a celor trei organizații.

„Este extrem de important să protejăm producătorii de alimente și lucrătorii implicați în procesarea și distribuția produselor alimentare, pentru a minimiza răspândirea bolii în acest sector și pentru a menține sistemele de aprovizionare cu alimente deschise.

Consumatorii, în special cei mai vulnerabili, trebuie și în continuare să poată avea acces la alimente în raza reședinței lor, în condiții de siguranță”, precizează liderii FAO, OMS și OMC. Acum este momentul să arătăm solidaritate, să acționăm în mod responsabil și să respectăm obiectivul nostru comun de a spori securitatea alimentară, siguranța alimentelor și a nutriției și de a spori bunăstarea generală a oamenilor din întreaga lume”, au conchis cei trei.

Vezi ce fac agențiile de spionaj din întreaga lume.

Continue Reading
To Top