" > Donald Trump a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace 2021
Connect with us

ȘTIRI EXTERNE

Donald Trump a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace 2021. Ce îl recomandă pe președintele SUA pentru acest titlu?

Pe 15 septembrie, Trump va găzdui evenimentul de semnare a acordului de pace dintre EAU și Israel.

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Donald Trump a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace 2020 la propunerea unui parlamentar norvegian. Președintele SUA intră în cursa pentru premiul Nobel datorită eforturilor sale în promovarea păcii dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. Pe 15 septembrie, Israel și Emiratele Arabe Unite vor semna un acord istoric de pace găzduit chiar de Casa Albă. Potrivit Sky News, Trump a fost nominalizat pentru primirea premiul Nobel pentru Pace din 2021 de către Christian Tybring-Gjedde, membru al Parlamentului Norvegian.

„Pentru meritul său, cred că a făcut mai multe încercând să aducă pacea între națiuni decât au făcut-o mulți alți nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace”, a declarat Tybring-Gjedde.

Acordul de pace dintre Emiratele Arabe și Israel a necesitat 18 luni de negocieri. Emiratele Arabe Unite au acceptat să normlizeze relația diplomatică cu Israelul, în schimb ce Israelul a decis să suspende planurile de anexare ale Cisordaniei.

Pe 13 august 2020, Trump a anunţat că Israelul şi Emiratele Arabe Unite au fost de acord să discute pe cale diplomatică. Totul ca parte a unui amplu acord în urma căruia autorităţile israeliene s-au angajat să stopeze anexarea de teritorii palestiniene ocupate.

Astfel, EAU au devenit a treia ţară arabă care a stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt (1979) şi Iordania (1994), potrivit Digi24.ro.

Nu este prima dată când Trump este nominalizat la premiile Nobel. În 2018, întâlnirea cu Kim Jong Un a fost la un pas să-i aducă prestigioasa distincție președintelui American.

Ultima dată când un președinte american a primit premiul Nobel pentru Pace, a fost în 2009. Distincția i-a fost oferită lui Barack Obama,  pentru „eforturile sale extraordinare de a consolida relațiile diplomatice internaționale și cooperarea dintre oameni”.

Informații utile zilnic pe Off The Record.ro

Continue Reading
To Top