" > Cum să ne ferim de coronavirus. Medicii sunt în alertă. Ce sfaturi au?
Connect with us

OFF THE RECORD

Cum să ne ferim de Coronavirus? Câteva sfaturi pentru populație. E bine să știm.

Sursa: as.com

Cum să ne ferim de coronavirus? Este întrebarea pe care tot mai mulți români și-o pun mai ales după ce coronavirusul a lovit Italia. E doar o chestiune de timp până când primul caz ar putea fi confirmat și în țara noastră. O spune însuși președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Medicii trag și ei un semnal de alarmă: avem nevoie de respectarea unor reguli clare și de responsabilitate.

Cum să ne ferim de coronavirus?

-Coronavirus nu se transmite prin aer. Virusul se transmite prin contactul la nivelul suprafetelor, prin picaturile de tuse ajunse pe fata, gura, nas sau ochi. Daca cineva tușește și sar picături pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafață cu mâna și apoi își va atinge fața, gura sau ochii, va fi infectat.

-simptomele sunt febra, tusea (de obicei seaca) și dificultățile în respirație. Acestea apar după o săptămână sau două. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea, strănutul sau durerea în gât. perioada de incubație este între 2-14 zile dar de câteva zile se sugerează ca ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul. Covid 19 rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20 de grade. Apoi la peste 25-30 începe să mai moară. Virusul e distrus de săpun și de dezinfectanți comuni precum alcoolul medicinal. Deci igiena mainilor e foarte importantă. Nu mâncați fără să vă spălați pe mâini.

– Mâncarea ambalata este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalata. Luați după dumneavoastră șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum sa va spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante și la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cel mai des folosite.

-folosirea măștii ajuta dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu 2 tăișuri. Unii specialiști susțin că nefolosită corec, ea ar putea sa încurce. Dacă pui mana să o scoți sau o lași pe masă, apoi o pui din nou pe față, te infectezi mai ușor.

-atenție la cei veniți din Italia. Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați sa nu va întâlniți 2 săptămâni cu ei și ar fi bine sa stea în carantina 14 zile.

-oricine începe sa aibă febra, tuse și respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte țări asiatice în ultima lună, nu iese din casa, pune mască și anunță ambulanta la 112.

-cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%.

-cei mai multi se vindeca total. Procentul de vindecare este de 97%. Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație și care suferă de afecțiuni pumonare.

-momentan nu exista un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente în prezent, așa că e posibil să apară curând un leac. Se merge doar pe tratamentul simptomatic în prezent.

-cele mai afectate țări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și mai nou Italia.

-momentan nu sunt cazuri în România. Știu ca sunt câțiva în locațiile puse la dispoziție de stat pentru carantina. Cei care sunt în carantina nu sunt bolnavi. Ei sunt doar suspecți.

Haideți sa îmbunătățim igiena în aceasta perioada și vom trece cu bine și de acest pericol!

Continue Reading
To Top