Connect with us

OPINII

Cum ar fi putut arăta orașul Nehoiu dacă nu ar fi fost căpușat de tot felul de incompetenți

Cum ar fi putut arăta orașul Nehoiu dacă nehoienii ar fi avut mai mult noroc în viață? Sau dacă ar fi fost mai optimiști în ultimii 20-25 de ani. Că mereu au votat răul mai mic. Sau dacă erau mai informați și poate chiar mai educați. Pentru cei care nu știu unde se află sau nu au fost niciodată la Nehoiu, le recomand să viziteze orășelul de munte cât mai curând. De ce? Pentru că în scurtă vreme nu prea vor mai avea ce vizita. Nehoiu are oficial o populație de vreo 11 000 de locuitori. Cu tot cu ce înseamnă comunele învecinate Bâsca Rozilei, Chirlești, Curmătura, Lunca Priporului, Mlăjet, Nehoiașu, Păltineni, Stănila, Vinețișu.

Neoficial nimeni nu mai știe câți locuitori au mai rămas în zonă. Cei mai mulți au fugit nu neapărat de sărăcie ci de frica de sărăcie. O frică de sărăcie pe care orice om cu scaun la cap o simte dacă vede pe cine au votat vecinii lui. Nehoiu a avut în ultimii 20 de ani vreo 3 primari. Unul bătrân, corupt și extrem de controversat care nu a fost în stare să asfalteze nici măcar bruma de străzi din oraș, unul care a clacat sub presiunea mandatului și a băgat mâna în borcanul cu miere pe care l-a și vărsat pe el iar ultimul tânăr dar degeaba. Sigur, unii ne-ar sări în cap când spunem asta. Dar efectiv omul e limitat și nu prea știe de unde să se apuce de treabă. Atât poate. Și nici nu va ști ce să facă pentru că Nehoiu duce lipsă de tineri educați și motivați care să fie implicați în administrația locală. Toți pleacă. Fug de incompetență și de prostie ca găinile de dihor. Oriunde- București, Cluj, Italia, Franța, Anglia etc

Oportunitățile pentru cei care locuiesc aici sunt imense. Zona are un potențial turistic impresionant și nu numai. Existența unor fabrici mari care au rezistat până în anii 90 ar fi putut oferi o forță de muncă bine pregătită și resurse pe care puține orășele de munte din România le-au avut după 1989. Privatizările dubioase dar și managementul axat pe furăciune de după 90 a falimentat tot ce se putea. Au supraviețuit câțiva investitori locali care au sfidat vântul de sărăcie care bătea din toate părțile. Astfel s-a ajuns ca în 2021 să existe doar câteva afaceri bazate pe producție care nu pot acoperi nevoia de locuri de muncă. Muncitorii specializați au îmbătrânit, sistemul de educație cu hibele lui a degradat și mai mult forța de muncă iar tinerii inteligenți au plecat să caute un viitor unde au văzut cu ochii. Cele mai multe afaceri sunt cele care trăiesc din consum iar asta nu e suficient. Practic, dacă cineva deschide un restaurant cu mâncare mai bună ia rapid toți clienții celuilalt. Iar lanțul slăbiciunilor de acest fel nu ajută pe nimeni. S-a ajuns ca aproape să-ți fie frică să investești. Salvarea ar putea veni tot din industrie. Doar că producția de orice necesită investiții mari iar cei dispuși să riște să nu aibă pe cine să angajeze nu există.
Ultima fabrică închisă este fabrica de mobilă din oraș. O rămășiță a industriei lemnului de altă dată de la Nehoiu. 200 de oameni au rămas cu ochii în soare într-o zi. Totul pe nepregătite. Nimeni nu se aștepta și până și autoritățile locale au părut lovite ca de trăsnet. Și ce faci după ce ești lovit? Bagi mâinile înapoi în buzunar și-ți vezi de viață. Sau îți scoți la plimbare SUV-ul achiziționat recent.

Cum ar fi putut arăta orașul Nehoiu dacă ar fi fost condus altfel?

Mulți se întreabă azi cum ar fi fost dacă? Dacă nu ar fi votat prost. Dacă ar fi pus mâna pe furci și pe topoare să-i alunge pe cei care au ras tot după 90. Dacă ar fi avut curajul să nu plece în străinătate. Dacă ar fi dorit toți o schimbare la unison.

Să începem cu fondurile europene. Niciunul dintre actualii și foștii lideri ai comunității nu s-a gândit să atragă fonduri europene pentru infrastructură. Zona oferă priveliști incredibile și ar fi putut atrage mulți turiști din țară și din străinătate. Așa ceva mai vezi în Austria sau Elveția. O pârtie de ski ar fi putut fi ușor amenajată iar primăria ar fi putut comanda un studiu de fezabilitate, mai ales că exista o moștenire în acest sens. Județul Covasna are deja 4 pârtii de ski, pline aproape toată iarna. Cea mai apropiată de Nehoiu este cea de la întorsura Buzăului, repusă în funcțiune după mulți ani de un investitor din Târgu Mureș. Primăria Nehoiu ar fi putut reabilita drumul spre Valea Nehoiului care ar fi dus turiștii direct către pârtia de ski care putea fi amplasată la aproximativ 2 kilometri de centru. Practic 5 minute cu mașina de la DN 10 Buzău- Brașov si erai deja în mini Poiana Brașov. Nimeni nu s-a gândit cât de important ar fi fost. Imaginați-vă fluxul de turiști care ar fi putut alege Nehoiu drept alternativă la supraaglomerata Vale a Prahovei. Mai ales că din București poți ajunge aici în nici 3 ore. Mult mai puțin decât faci în weekendurile de iarnă de la Comarnic la Bușteni. Toți cei veniți la ski consumă: hrană, produse și servicii. Mulți dintre tinerii care acum lucrează din greu în Europa ar fi putut avea aici mici afaceri. Dacă iarna ski-ul putea fi la mare căutare, afacerile din turism ar fi putut trăi din traseele minunate pe care le-ar putea străbate turiștii pe jos sau cu ATV-ul sau mașinile de off road. Numeroasele drumuri forestiere oferă o mulțime de opțiuni pentru cei care vor adrenalină și sunt de diferite grade de dificultate.

Mai multe afaceri, mai multe oportunități de dezvoltare a pieței imobiliare

O zonă turistică atrage după sine revitalizarea construcțiilor și totodată a sectorului imobiliar. Ar fi fost mulți care ar fi căutat să construiască fie pentru a dezvolta o pensiune sau un hotel, fie pentru confortul propriu. În era AIRBNB și Booking.com, toate locațiile ar fi putut fi disponibile atât pentru români cât și pentru străini. Cu aeroportul Otopeni atât de aproape, nici nu era greu să transformi Nehoiu într-o oază de turism de calitate. Peisajele incredibile sunt o sursă de idei pentru oamenii de social media care știu cu ce se mănâncă marketingul. O ramură a turismului pe care actualii investitori din domeniu de la Nehoiu nu o pot aborda este cea a turismului de lux. Pensiuni și hoteluri eco friendly, cu meniuri pentru cei cu dare de mână și arhitectură modernă sunt astăzi la mare căutare. Pereți din sticlă, peisaje de poveste direct de la balcon, infinity pools etc. Totul pentru a valorifica apropierea de natură. Toate ar fi putut fi o adevărată sursă de conținut pentru influenceri. Un bulgăre de zăpadă care odată pornit ar fi devenit din ce în ce mai consistent. Cum ar fi arătat Nehoiu așa?

Sau cum ar fi arătat dacă s-ar fi păstrat tradițiile și micii fermieri ar fi fost sprijiniți sau chiar învățați să folosească fonduri pentru agricultură?

Toate aceste puncte pe care le regăsim doar după formularea ” Cum ar fi fost dacă” sunt astăzi atât de departe de realitatea celor care conduc destinele județului Buzău și ale orașului Nehoiu încât ele nu vor fi puse în aplicare niciodată. Cu o populație tot mai îmbătrânită și tot mai puține afaceri în zonă, Nehoiu va deveni doar un oraș fantomă în care copiii de la București sau Londra vor veni să-și mai viziteze bunicii de Crăciun sau de Paște. Somn ușor tuturor celor care au contribuit la asta. Sper că măcar fii voștri nu vă vor judeca pentru faptul că au ales să respire aerul îmbâcsit al marilor orașe, scurtându-și astfel viața când puteau să rămână acasă și să se bucure de ceea ce azi mai văd doar în pozele lui Auraș Mihaiu.

Off The Record nu iartă pe nimeni.

Continue Reading
Advertisement pub
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Advertisement
Advertisement
Advertisement OTR Ad

OPINII

To Top