" > Coronavirusul a infectat economia mondială Off the record
Connect with us

OPINII

Coronavirusul a infectat economia mondială. Efectele pandemiei lasă deja sechele

Coronavirusul a infectat economia mondială, sunt de părere tot mai mulți economiști și analiști. Mesajele de îngrijorare din partea oficialilor europeni dar și din partea președintelui României au rolul de a pregăti terenul pentru măsuri drastice.

În această perioadă de criză, producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus”, a transmis președintele României.

Pandemia de coronavirus afectează serios economia la nivel mondial. Principalele cauze sunt: diminuarea producției și a vânzărilor, limitarea circulației persoanelor și a mărfurilor, limitarea serviciilor.

Pentru a încuraja continuarea activității, majoritatea companiilor au început să își protejeze angajații anterior declarării stării de urgență. S-au luat măsuri cum ar fi : dezinfecția la birou, limitarea interacțiunilor, alternarea programului de lucru, posibilitatea muncii de acasă, dar și prin mesaje de susținere, apreciere și îndemnuri la calm.

Cele mai afectate sectoare de criza cauzată de coronavirus sunt: turismul, transporturile si domeniul ospitalității/restaurantelor

„Efectele negative se vor transmite treptat către alte domenii de activitate pentru că toate industriile sunt interconectate”, declară Daniel Anghel, liderul serviciilor fiscale și juridice al companiei de consultanță PwC România.

Conform unui studiu al Consiliului Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (CNIMM), din cauza pandemiei de coronavirus antreprenorii sunt afectați de: scăderea vânzarilor, suspendarea temporară a activității, disponibilizări, restrangerea activității, intârzieri la plata furnizorilor, inchiderea unor firme.

Un domeniu sensibil pus în discuție în momentul de față este transportul rutier de mărfuri. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) avertizează că, măsura de autoizolare a șoferilor profesioniști este riscantă. Ea ar putea duce la dispariția unor alimente din magazine în doar câteva zile.

„Țineți deschise finanțele, energia și transporturile! Țineți deschise sectoarele care dacă sunt afectate produc imediat efecte catastrofale! Blocarea transporturilor rutiere de mărfuri va crea efecte imediate și catastrofale iremediabile prin oprirea producției și comerțului”, a transmis luni conducerea  UNTRR.

Guvernul pregătește măsuri pentru susținerea economiei naționale. Așteptările sunt mari

Premierul Ludovic Orban susține că pentru Guvern este important ca economia să funcţioneze. Miercuri va fi adoptat în şedinţa Executivului un prim set de măsuri care vizează domeniile puternic afectate de efectele pandemiei de coronavirus.

 ”Este important setul de măsuri pe care-l vom adopta pentru a da un răspuns coerent şi potrivit provocărilor pe care le avem în economie din cauza efectelor coronavirusului. Noi considerăm că este important ca economia să funcţioneze, ca oamenii să se ducă la lucru, ca firmele care au capacitatea de a-şi derula activitatea în condiţii normale să funcţioneze, astfel încât să afectăm cât mai puţin economia. Pe de altă parte, avem semnale clare din foarte multe domenii de activitate că se ajunge la situaţii chiar de moarte subită, cum e în domeniul turismului, în domeniul hotelier, în domeniul restaurantelor, în domeniul organizării de evenimente, spectacole, şi aici va trebui clar să luăm nişte măsuri prin care să oferim o protecţie, atât angajatorilor, cât şi angajaţilor”, a declarat Ludovic Orban. Declarațiile premierului au fost făcute marţi, în cadrul videoconferinţei cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu miniştrii responsabili crizei COVID-19.

 Ulterior aprobării acestui prim set de măsuri urmează noi consultări cu mediul de afaceri, patronate, sindicate și asociaţii profesionale în vederea identificărilor unor alte categorii de măsuri.

Vezi cum arată testele rapide de COVID-19

Autor: I. Huțanu

Continue Reading
To Top