" > Cât rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe Off the record
Connect with us

OPINII

Cât rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe. Află cum să te ferești în lift sau pe stradă

Cât rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe? Au reușit să afle cercetătorii după ce au verificat fiecare situație în parte. Oamenii de știință din SUA au vrut să vadă cât de mult rezistă virusul pe metal, cutii de carton sau alte tipuri de suprafețe pe care le atingem în fiecare zi. Potrivit studiilor efectuate de cercetători de la Princeton, virusul supraviețuiește până la 24 de ore pe suprafețele de carton și până la 2-3 zile pe cele din oțel inoxidabil sau plastic. 

Virusul SARS-CoV-2 responsabil pentru boala respiratorie COVID-19 se transmite de la persoană la persoană. El se afla in fluidele corporale care pot ajuge in contact cu mucoasele persoanelor sănătoase. În momentul în care intrăm în contact cu fluidele respiratorii — salivă sau mucus — ale unei persoane infectate și acestea ajung în gura, ochii sau nasul nostru, suntem automat infectați.

De ce sunt bune măștile chirurgicale?

Photo by Ant Rozetsky on Unsplash

Imaginați-vă că vă aflați în autobuz lângă o persoană infectată cu SARS-CoV-2 în momentul în care aceasta strănută sau tușește. Dacă persoana are o mască, atunci stropii infectați cu virusul nu vor pluti in aer. Picăturile sunt reținute de această mască. Dacă nu își acoperă gura și nasul, există riscul ca aceea persoană să împrăștie material viral câțiva metri în jurul ei. De aceea este importantă distanțarea socială și păstrarea contactului fizic la minim. 

VIRUSUL POATE RĂMÂNE ÎN AER CHIAR ȘI 3 ORE PRIN PICĂTURILE DE SALIVĂ SAU MUCUS


Oricine intră în contact cu picăturile de fluide în suspensie ar putea fi infectat ulterior. Totodată, dacă picăturile ajung pe suprafețele din autobuz sau metrou, virusul se poate transmite. Obiectele contaminate vor ajuta la transmiterea virusului către o mare parte dintre cei care le vor atinge. Fie că vorbim de o bară din inox, clanța de la ușă, scaune, mânere, etc). De aceea, după ce vă dați jos din mijloacele de transport e absolut necesar să vă spălați pe mâini cât se poate de repede. La prima cișmea, la prima toaletă întâlnită în drum. În lipsa apei și săpunului, substanțele de dezinfectare a mâinilor, vă pot ajuta, însă doar temporar.

SPĂLATUL MÂINILOR E OBLIGATORIU ȘI E SINGURUL LUCRU CARE CURĂȚĂ VIRUSUL DE PE MÂINILE DUMNEAVOASTRĂ CU ADEVĂRAT.

Cu cât trece mai mult timp de la contaminarea unei suprafețe, cu atât șansele să vă îmbolnăviți sunt mai mici. Asta pentru că virusul nu rezistă decât 4 ore pe cupru sau până la 3 zile pe oțel inoxidabil. Așadar, o balustradă din cupru va fi curată după 24 de ore însă butoanele unui lift sunt o sursă de infecție zile întregi. De aceea, îndemul autorităților de a sta acasă în perioada asta este justificat. Chiar dacă și atingerea obiectelor conaminate este riscantă, cercetătorii cred însă că cel mai pare pericol este interacțiunea între persoane. Virusul se trasmite mult mai rapid dacă nu păstrăm distanța față de oamenii din jur. Saluturile cum ar fi strângerea de mână și îmbrățișările sunt în aceste momente mai periculoase decât au fost vreodată.

Cercetătorii unei alte universități, de această dată din Germania au mai descoperit ceva inedit. Oamenii care au luat contact cu noul coronavirus ar putea emite cantități semnificative de virus devreme în timpul infecției, atunci când nu există simptome. De aceea este foarte ușor de înțeles de ce unii continuă să aibă contact cu prietenii și familia considerând că în lipsa simptomelor nu au virusul. NIMIC MAI FALS. Durata medie a perioadei de incubație pentru noul coronavirus a fost estimată la 5.1 zile, ceea ce ar putea explica de ce SARS-CoV-2 se răspândește atât de eficient, titrează și jurnaliștii de la Libertatea.

Vezi cum arată testele rapide pentru coronavirus și cât costă.


Continue Reading
To Top