Connect with us
pub

SOCIAL

Breaking News. Primăria capitalei a fost dată în judecată pentru aerul poluat.

Primăria Generală a fost acționată în instanță de mai multe ONG-uri din cauza măsurilor „fictive” de îmbunătățire a calității aerului.

Potrivit Buletin De București, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, alături de 2Celsius și ClientEarth, a pornit acțiunea în justiție împotriva Primăriei Generale a Municipiului București privind “inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetățenii Capitalei“.

Conform legislației în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă de pregătirea și adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei iar acțiunea în justiție vizează PICA în conținutul său, și nu doar cerințe formale.

“Statul Român are obligația de a-și proteja cetățenii. Această obligație a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureștiului, iar locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă și independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din București, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acțiunea în instanță”, explică Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

O analiză efectuată de Ecopolis a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice, mai trasmit ONG-urile.

Ele ar fi atât de evazive încât este imposibil să le fie evaluat impactul. Consecutiv, conținutul Planului și-ar atinge obiectivul, iar Primăria ar trebui să îmbunătățească PICA pentru a îndeplini cerințele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa.

Limitele pentru PM10 și NO2 au intrat în vigoare în 2005 și 2010, respectiv, dar ar fi fost apoi depășite în mod constant în România. Depășirile se înregistrează la particule (PM10 și PM2,5) și dioxid de azot (NO2), ambele fiind dăunătoare sănătății umane.

Continue Reading
Advertisement pub
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top