" > Au dispărut bancnotele într-o țară din UE. Copiii nu știu cum arată banii
Connect with us

OFF THE RECORD

Au dispărut bancnotele într-o țară din UE. Ce spun copiii care nu au ținut niciodată bani adevărați în mână?

Au dispărut bancnotele în Suedia. Astfel, statul suedez se apropie cu pași repezi de momentul în care numerarul va fi de domeniul trecutului. Guvernatorul Băncii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves  a declarat recent că există din ce în cemai mulți tineri suedezi care nu știu cum arată o bancnotă. Cum populația Suediei a înțeles riscurile pandemiei, plata contactless a devenit o obinșnuință pentru tot mai mulți. Banca suedeză Klarna AB a anunțat printr-un comunicat că 73% dintre plăţile cu cardul sunt acum de tip contacless. Fenomenul este în creştere cu 63% față de perioada de dinantea pandemiei.

Oamenii nu vor să atingă monede şi bancnote sau să apese butoane” iar coronavirusul „a accelerat această tendinţă”, a spus Viveka Soderback, manager la Klarna, potrivit Agerpres.

Un sondaj realizat în această vară arată că trei sferturi dintre tinerii suedezi cu vârste între 18 și 34 de ani nu au utilizat niciodată sau foarte rar bani reali. Aceleași studii arată că Suedia are în circulație un număr foarte mic de bancnote comparativ cu alte state. Doar 1% din PIB.

Deasemenea, doar 16 % dintre copiii suedezi primesc alocația sub forma banilor fizici. Cei mai mulți folosesc mijloace electronice. Așa că guvernul a încercat să vină în sprijinul lor pentru a-i ajuta să economisească. O aplicație mobilă destinată economisirii a fost soluția găsită pentru tineri.

În 2017, Riksbank a demarat un studiu de fezabilitate pentru emiterea unei monede digitale. Anul în curs a și început dealtfel cu un proiect pilot pentru identificarea unei tehnologii care să permită lansarea aşa-numitei coroane electronice.

Astfel, Suedia ar putea deveni și primul stat din UE care își lansează pe piață propria monedă electronică.

Potrivit BNR, la ora transmiterii acestei știri, cursul pentru o coroană suedeză este de 0,47 lei.

Știri în fiecare zi pe Off The Record.ro.

Continue Reading
To Top