Connect with us
pub

BREAKING NEWS

A murit marele canoist Ivan Patzaichin

A murit marele canoist Ivan Patzaichin la vârsta de 71 de ani. Marele campion suferea de o boală incurabilă cu care se lupta de mai multe luni de zile pe un pat de spital. Medicii de la spitalul Elias din București nu l-au mai putut salva.

 „Ne leagă o prietenie de mai bine de 30 de ani. Primul interviu pe care l-am făcut la Radio România Actualități a fost în 1992, cu Ivan Patzaichin.

Știam că suferă, știam că luptă, știam că de fiecare dată a ieșit învingător. A suferit cu demnitate. Mi-e greu să vorbesc de el la trecut, era un tip extraordinar. Niciodată nu a ridicat tonul, niciodată nu l-am văzut supărat pe cineva!

Toată lumea își amintește de bunătatea lui. Este un uriaș, l-am însoțit la multe competiții. Era uneori uimit că veneau la el sportivi tineri, care nu-l văzuseră concurând. În pandemie petrecea ore la telefon vorbind cu prietenii, îi întreba dacă sunt bine. Sunt prea multe amintiri care îmi vin în minte, îi rețin zâmbetul”, a spus jurnalistul Cătălin Cârnu, în cadrul emisiunii Digi Sport Matinal.

„O să-mi amintesc mereu de acest român adevărat care m – a impresionat cu simplitatea lui. Adevăratele valori sunt un exemplu de urmat, ele nu stârnesc invidie ci admirație. L-am iubit și l-am respectat pe Ivan Patzaichin pentru ce a făcut pentru țara asta pe care unii o fură și o batjocoresc necontenit. Puțini știu că marele canoist a încercat să creeze o oază de frumusețe și liniște în centrul capitalei. A înființat un centru, pe malul Dâmboviței, unde copiii puteau învăța să vâslească și să prindă drag de minunata canotcă. Era fericit cu ce a reușit, dar autoritățile locale l-au izgonit de acolo pentru a putea permite construirea unor restaurante și terase. L-a durut enorm, dar a primit lovitura cu demnitatea unui campion. Mă întreb dacă azi, vreunul dintre cei care au reușit să-l scufunde își exprimă falsele regrete enterne? Să vă fie rusine băi nulităților.Vă mulțumesc maestre pentru că ați fost și sunteți român. Cu dumneavoastră și alții ca dumneavoastră (tot mai puțini) stă încă harta noastră în cui! Dumnezeu să vă odihnească după atâta vâslit prin ape tulburi.” a scris pe Facebook și jurnalistul Bogdan Muzgoci.

Ivan Patzaichin este cvadruplu câştigător al medaliei de aur la cele cinci Olimpiade la care a participat pa parcursul carierei sale impresionante.

„Totdeauna am fost mândru că sunt român şi bucuros să reprezint România. Întotdeauna am dorit să câştig, deşi foarte puţină lume ştie că nu uşor se câştigă şi foarte puţină lume ştie că nu am început aproape nimic cu dreptul, de fiecare dată trebuia să mi se întâmple ceva, şi trebuia să reiau lupta, să lupt din nou să realizez ceea ce mi-am propus„, a declarat Ivan Patzaichin, în 2019.

Digi Sport

Bogdan Muzgoci se referă în postarea sa la un episod mai puțin fericit din ultimii ani. Asociația lui Ivan Patzaichin a convins primăriile în 2013 să permită amenjarea unei părți din râul Dâmbovița, între piața Unirii și Biblioteca Națională.

ONG-ul care a devenit o a doua casă pentru Patzaichin în ultimii ani ai vieții sale, a gestionat o terasă rustică și un ponton plutitor. Oricine putea să vină și să se bucure astfel de momente de liniște în mijlocul capitalei aglomerate. Între timp, în același loc au început să apară niște terase. Ușor ușor pontonul marelui canoist a dispărut cu tot cu insula de stuf unde erau depozitate echipamentele. Primarul Robert Negoiță a declarat pentru Libertatea în 2019 că insula lui Patzaichin era sub standardul estetic pe care și-l dorea pentru sector.

Continue Reading
Advertisement pub
To Top