Connect with us
pub

BREAKING NEWS

A apărut deja buletinul cu cip. Află unde îl poți găsi și cât costă să îl ai

Noile buletine fac parte dintr-un experiment timp de 9 luni. Cele vechi vor putea fi utilizate în continuare,

A apărut deja buletinul cu cip la Cluj Napoca. Oamenii trebui să plătească 70 de lei pentru a-l putea folosi.

Noul document de identitate înglobează de anul acesta și cardul de sănătate. Acesta poate fi folosit acum și pentru accesarea sistemelor online de plată a taxelor la stat dar și pentru a semna documente oficiale de la distanță. Cardul ușurează situația celor care se lovesc de birocrația care stăpânește relația cu instituțiile statului.

Dacă la Cluj Napoca deja se folosește buletinul, restul țării mai are de așteptat. Trecerea la noua carte de identitate va începe cel mai devreme peste 9 luni. Vestea bună în fața reticenței multora dintre români este că țara noastră mai are la dispoziție 10 ani, pentru a înlocui cărți de identitate.

Între timp, în Cluj, primii 22 de oameni au pus mâna deja pe primele cărți de identitate. DImensiunile noului buletin sunt asemănătoare cu cele ale unui card bancar. Deci mai ușor de depozitat în portofel, spre deosebire de cele vechi.

„În mare măsură vom elimina necesitatea fotocopierii acestui document, iar certificarea identităţii se va face instantaneu.” a declarat Cătălin Aurel Giulescu, director Direcția de Evidență a Persoanelor MAI pentru Știrile Pro TV.

Au reapărut mențiunea SEX pe buletine dar și tricolorul

Noile buletine nu mai au spatele alb ci ambele fețe conțin informații despre utilizator. Intens discutata mențiune de gen a fost înlocuită cu “sex” și surpriză: tricolorul și-a găsit totuși locul pe cardul cu cip. Valabilitatea acestuia este de 10 ani și informațiile stocate pe el sunt accesibile în toate statele UE. Autoritățile emitente speră ca noul card de identitate să încurajeze autoritățile locale să investească în sistemele de plată a taxelor și impozitelor, astfel încât acestea să poată fi ușor accesibile online.

Deocamdată eliberarea noilor cărți de identitate cu cip este un proiect pilot care se aplică 9 luni doar în CLuj Napoca. Noul buletin costă 70 de lei și deja 200 de persoane au depus cereri. Țelul ar fi ca până în 2031, toți românii să opteze pentru celebrul cip pe buletin. CHiar și așa, cele vechi vor putea fi utilizate în continuare dar nu vor fi valabile în afara țării.

Continue Reading
Advertisement pub
To Top